dinsdag 17 maart 2015

Waarom u juist wel een werknemer met medisch verleden moet willen!

Er zijn heel veel mensen (echt heel erg veel) die mij de afgelopen jaren een hart onder de riem hebben geprobeerd te steken, omdat mijn stap naar een eigen bedrijf ‘zo dapper’ was.  

Er waren ook heel veel mensen, die er dus gelijk vanuit gingen dat de kanker mij er toe bracht om voor mezelf te beginnen. Of dat de omroep, waar ik een vaste baan had, mij op een soort schandalige manier aan de kant heeft gezet. 

Allemaal niet waar! Ik ben niet dapper, ik laat mij niet door kanker commanderen en de omroep heeft mij altijd bijzonder goed behandeld en
alleen maar kansen geboden.

Nu ik Mtekst heb, mijn eigen tekst- en communicatiebureau, merk ik natuurlijk dat sommige bedrijven huiverig zijn om mensen met een medisch verleden in te huren. Dat snap ik eigenlijk best. Misschien was ik niet anders geweest als ik een paar jaar eerder voor mezelf begonnen was.
Er zijn echter (gelukkig voor mij en vele anderen) ook heel veel bedrijven die de wijsheid wél in pacht hebben en iemand met een ziekteverleden niet aan de kant zetten.   

Ik spreek over wijsheid, want wat voor soort mensen wil je eigenlijk graag over de vloer in je bedrijf?

Gemotiveerde mensen
(Ex-)patiënten weten meestal precies waarom ze werken en waar ze hun inspiratie vandaan moeten halen. Ze hebben niemand nodig die ze een schop onder de kont geeft. En ze zitten zéker niet hun tijd uit bij een bedrijf dat ze nou eenmaal iedere maand betaalt voor hun diensten.

Mensen met doorzettingsvermogen
(Ex-)patiënten hebben een hele nare situatie overleefd. Dat getuigt van karakter en doorzettingsvermogen. Zij hebben bewezen niet bij de pakken neer te gaan zitten bij tegenslag.

Gepassioneerde mensen
Passie is waar het hele leven om draait. (Ex-)patiënten weten dat als geen ander. Ze waren het misschien wel bijna kwijt, dat leven. Dus zullen ze nu, meer dan ooit, passioneel kiezen.

Flexibele mensen
Geloof me, om een ernstige ziekte en de gezondheidszorg te overleven, moet je behoorlijk flexibel zijn. Lichamelijk en geestelijk. 

Eerlijke mensen
Als mensen hun medische verleden niet verzwijgen in een solicitatiegesprek, zijn ze eerlijk tot op het bot.

Een prettige collega
(Ex-)patiënten genieten van iedere dag. Daardoor zullen ze niet snel de donkere kant van het leven zien. Het glas is half vol in plaats van half leeg. 

Ondanks het feit dat mijn bedrijf inmiddels lekker loopt, zijn er toch mensen die mij wel eens voorzichtig adviseren om de sporen van mijn ‘kankerverleden’ te gaan uitwissen. 

‘Waarom zou ik dat willen? Is dan mijn antwoord. ‘Het geeft toch juist een prachtig beeld van wie ik ben en hoe ik in elkaar steek? En het is toch ook de waarheid? Er is niets van gelogen!’

‘Maar het kan je klanten kosten!’

‘Dat zijn dan klanten die niet verder kijken dan hun neus lang is. En daar wil ik niet eens voor werken. Ze krijgen een karakter op een presenteerblaadje en herkennen het niet? Hun verlies!’

 Nogmaals, gelukkig zie ik heel veel bedrijven die dit wel begrepen hebben. Ik merk dat niet alleen bij mijn eigen bedrijf, ik hoor er ook prachtige verhalen over. Bazen die net iets verder kijken dan een Electronisch Patiënten Dossier. 

Daarom: Hulde voor de manager die daarvoor verantwoordelijk is!

Dat zijn de bazen die weten wie ze in hun huis hebben, omdat ze op karakter hebben geselecteerd en niet op een zogenaamd gezond omhulsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten